Neem contact op

Toekomstbestendige ouderenzorg met een nieuw domoticaplatform

Net als veel andere sectoren kent de ouderenzorg oplopende personeelstekorten die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg bedreigen. De verwachting is dat zorg- en medische technologie bijdragen aan het verkleinen van die personeelstekorten, aan meer werkplezier voor medewerkers en aan een betere kwaliteit van leven voor bewoners (1, 2). Reden voor de ouderenzorgorganisaties Stichting Eykenburg en Stichting Cardia om op zoek te gaan naar een toekomstbestendig domoticaplatform. HLDR begeleidde hun gezamenlijke zoektocht.

Het doel van het gezamenlijke domoticaproject was het onderzoeken, selecteren en testen van een overkoepelend platform en het delen van geleerde lessen met andere zorgorganisaties. Het project werd gezamenlijk aangevlogen om van elkaar te leren en een kijkje in elkaars keuken te nemen. HLDR faciliteerde kennisuitwisseling, structureerde het proces en begeleidde de samenwerking.

De geleerde lessen hebben we samengevat in een infographic, zodat andere zorgorganisaties niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Ook hopen we anderen te inspireren en handvatten te geven om samenwerkingsverbanden aan te gaan rondom de implementatie van zorgtechnologie.

Van gezamenlijke voorbereidingen naar een proof of concept met het gekozen domoticaplatform

Het project bestond uit vier fases: voorbereiden, inventariseren, selecteren en testen. Tijdens de eerste drie fases trokken de zorgorganisaties gezamenlijk op. Het voordeel daarvan is een stevigere basis. Samen heb je meer kennis, meer ervaring en een breder netwerk. Bovendien kun je tijdens gesprekken met leveranciers beter doorvragen en dwingt een gezamenlijke aanpak je om goed te bekijken wat je precies wilt en wat bij je zorgorganisatie past.

Vervolgens selecteerde elke zorginstelling een platform dat op dat moment het beste paste bij hun eigen situatie voor een proof of concept (PoC). Een belangrijke les uit de eerste fases is dan ook om goed af te spreken wat je samen doet en welke keuzes elke organisatie voor zichzelf moet maken. Tijdens de PoCs bleef er regelmatig contact om elkaar op de hoogte te houden en ervaringen uit te wisselen.

Houd het einddoel in zicht, maar neem voldoende tijd voor elke stap

Uit deze PoC zijn zeven lessen gekomen. De belangrijkste? Het is vaak niet mogelijk om in één keer de stap van de huidige naar de gewenste situatie te maken. Bedenk daarom goed hoe je het uiteindelijk wilt hebben, en zorg er vervolgens voor dat elke aanschaf en opschaling van domotica je dichter bij die gewenste situatie brengt.

Om een domoticaplatform te kiezen, heb je een hele weg te bewandelen. Wij hebben het bewandelde pad en de benodigdheden voor je op een rij gezet. Van visie tot het delen van de geleerde lessen; alle gemaakte stappen staan erin. De hoofdboodschap: neem echt de tijd voor elke stap, want als je iets overslaat kom je dat later weer tegen. 

Samen verder komen vraagt om overzicht, voorbereiding en daadkracht

Het was een heel leerzaam traject waarin HLDR als externe partij waarde toevoegde door overzicht te creeëren, nieuwe stappen telkens voor te bereiden en uit te werken, waar nodig zaken aan te jagen en in het algemeen ervoor te zorgen dat de vaart erin bleef. Erg mooi om dat ook terug te krijgen van de gezamenlijke kerngroep: “De begeleiding van HLDR maakt het mogelijk om effectief kennis te delen, krachten te bundelen en samen verder te komen.”

Download de volledige infographic met de knop hieronder.

1 Vilans – Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg. Overzicht voor zorgorganisaties – Deel 1

2 Gupta Strategists – Uitweg uit de schaarste. Over de noodzaak en belofte van medische technologie in de aanpak van personeelstekort in de zorg

Geschreven door op 06-09-2022
GERELATEERDE ARTIKELEN

Uitnodiging eerste editie HLDRinsights – Waar ligt jouw blinde vlek?

Wat hebben preventie, technologie en toegankelijkheid met elkaar te maken binnen de visuele sector? Kom erachter op donderdag 2 november tijdens onze eyeopener sessie in samenwerking met Koninklijke Visio en Dotslash Utrecht!

Lees verder

Reactietermijn gesloten – Wij zoeken een nieuwe collega!

Ben jij onze nieuwe junior consultant? Lees dan vooral verder! Over HLDR HLDR is een jong bedrijf dat strategie en innovatie in zorg & life sciences vertaalt naar de praktijk. We helpen onze opdrachtgevers bij het opzetten en uitvoeren van programma’s, projecten en samenwerkingen op het gebied van zorginnovatie, zorgtechnologie en preventie. We maken structuur, […]

Lees verder